~ReDha~

Kita minta kepada TUHAN setangkai bunga segar...
DIA beri kaktus berduri..

Kita minta kupu-kupu...
Diberi ulat berbulu..
Kita sedih dan kecewa...

Namun kemudian....

Kaktus itu berbunga indah sekali..
Dan ulat itupun menjadi kupu-kupu yg sangat cantik..
Saat mutiara jernih menitis keharuan, terdetiklah cinta di hati..

Itulah jalan TUHAN, indah pada masaNYA..!
ALLAH tidak memberi apa yg kita harapkan...

Tapi DIA memberi apa yg kita perlukan...

Kadang kita sedih, kecewa dan terluka...
Tapi jauh diatas segalanya DIA sedang mengatur yg terbaik dlm kehidupan kita..

Sama2 tingktkn iman dgn ikhlas n tinggalkn dosa..

Seimbngkn amal dunia & akhirat..


Sabar ya.. Allah uji sabar enti..“Ya Rabbi.. Sesungguhnya aku hanyalah hamba-Mu yang lemah.. Tidak mampu berbuat apa-apa tanpa izin-Mu.. Tidak mampu menghela dan menghembus nafas tanpa izin-Mu.. Ya Rahman.. Aku redha dengan segala ujian.. Aku pasrah dengan segala dugaan.. Aku buka hatiku selapang-lapangnya menerima segala kesakitan.. Ya Rahim.. Moga Kau yang Maha Kaya sudi menghadiahiku dengan ganjaran yang maha indah..”


Humaira menahan kesakitan dengan mata yang berkaca-kaca.. Kesakitan yang menjalar terasa kian rancak menyucuk-nyucuk perutnya. Ngilu.. Sakit.. Pedih.. Semua rasa bersatu jadi satu.. Humaira’ cuba sedayanya berlagak biasa pabila berhadapan dengan sahabat. Bimbang kesakitannya bakal menggangu ketenangan dan bisa menjentik hati sahabat.

“Ya Allah.. Andai Kau mentakdirkan inilah kali terakhir aku merasai sakit ini, maka panjangkanlah lagi kesakitannya agar aku dapat memanjangkan detik mengingati-Mu.. Sakitnya, Ya Allah...” Humaira’ mengaduh sendiri pada yang Maha Kuasa..

Kesakitan yang menjalar menghalang Humaira’ berbuat apa2 sehingga ke malamnya.. Tubuh kecilnya cuma mampu terbaring di atas katil yang sudah hilang keempukannya. Sesekali matanya terpejam rapat menahan sakit yang menjalar.

Mulutnya tidak henti-henti berd0a, terkumat-kamit bersulamkan nama Sang Kekasih Sejati.. Kira-kira jam 3pagi, Humaira’ mengagahkan dirinya bangun dan mencapai telefon bimbit..

Dy kemudian menekan satu-persatu n0mb0r di papan kekunci, lalu mendail.. M0ga2 sahabatku terjaga di dinihari ini, berlumba-lumba memohon keampunan dan bermunajat pada Sang Kekasih yang sudi turun di waktu ini..

“Ya Allah.. Quatkan sahabatku.. Kejutkan dy di waktu yang amat berharga ini Ya Rabb..”

Dalam dakapan Sang Kekasih, Khazinatul Humaira’ terlena diulit sang rembulan dan bintang kurniaan Illahi..

0 Comments:

Post a Comment~ C.i.N.t.a...c.U.m.A...B.u.A.t..-.N.y.A ~

~ C.i.N.t.a...c.U.m.A...B.u.A.t..-.N.y.A ~

~ f0fuLaR ke ~

Blogger Template by Blogcrowds